Tırnak Kırılması neden olur
Tırnak cisimleri daha sert kavramamız ve parmaklarımızın travmalara daha dayanıklı olması yanında estetik olarakta hoş gerünmeye yardımcı olan organdır.İlkel insanda belki daha çok işe yarıyordu ama günümüz insanında cisimleri daha iyi kavramaya,parmaklarıı dış etkenlere karşı korumaya ve estetik olarak hoş görünmeye yarar.
Tırnak kırılmasının nedenleri
Tırnak kırılmasında görülen en sık sebep vitamin eksikliğidir.Özellikle tırnak ve saç vitamini olarak bilinen biyotin (B7 vitamini-H vitamini) eksikliğinde,demir eksikliği,kalsiyum,magnezyum ve çinko eksikliğinde tırnaklar kolay kırılır.Bilimsel olarak en bilineni ise olan biotin eksikliğidir olmasıdır.Bunun dışında bir çok hastalıkta tırnak kırılması sorunu görülebilmektedir.
Tırnak kırılması görülen hastalıklar ;
– Guatr hastalığı (hipotiroidi)
– Zehirli guatr (hipertiroidi)
– Kronik kalp hastalıkları
-Kronik akciğer hastalıkları
– Sedef hastalığı
– Tırnak mantarı
– Kronik iktihabi hastalıklar.
– Travmalar
Beslenme nedenleriyle olan tırnak sorunları;
Proteinden yetersiz beslenmede keratin sentezi azaldığı için tırnaklar yumuşayarak kırılır.
Sürekli oje kullanımı tırnağın havasız kalmasına ,asetonda yıpratıcı etkisi nedeniyle tırnak kırılmasına neden olabilmektedir.
Tırnak kırılması tedavi
İlk önce kırılmanın sebebi araştırılır belirlenen bir sebep varsa düzeltilir.Kişinin diyetiyle aldığı protein azsa arttırması önerilir,guatr veya kalp hastalığı varsa tedavi edilir.Bütün bunların tedavide en sık kullanılan biotin tedavisi eklenir. Biotin kırılmaları azalttığı gibi tırnağın uzama hızınıda arttıran bir vitamindir.Etkinliği konusunda bilimsel veri olmasada tabletle tedaviye ek olarak biotinli tırnak kremleri kullanılabilir. Tedavide kırılmanın diğer deyimle sorunun şiddetine göre tercihen 2 mg veya 5 mg lık tabletlerden günde bir tane alınması önerilir.Daha düşük dozlarda kullanmanın tırnak üzerinde yeterli etkisi olmayabilir.